Maca (liet. – peruvinė pipirnė (Lepidium meyenii)) – bastutinių (Brassicaceae) šeimos, pipirnės (Lepidium) genties augalas, kilęs iš Bolivijos bei Peru Andų regiono. Tai viena iš nedaugelio kultūrų, kuri gerai auga atšiauriame klimate, dideliame aukštyje (3500 m. – 4500 m. virš jūros lygio).
Nors augalą galima auginti ir kitokio klimato sąlygomis, abejojama ar kituose regionuose auginama Maca išlaiko savo savybes, nes šiltame klimate nesusiformuoja hipokotilis (poskiltis – daigo stiebo dalis). Todėl pripažįstama, kad kokybiškiausia vaistinė Maca šaknis išauginama tik Andų aukštumose.
Archeologiniai duomenys rodo, kad Maca žmonės vartojo bent prieš 2000 metų, dabartinėje Peru. Manoma, kad vietiniai gyventojai patys pradėjo vartoti Maca po to, kai pastebėjo jos teigiamą poveikį laikomų gyvulių energijai ir ypač vaisingumui.
KAIP IŠSIRINKTI MACA EKSTRAKTĄ?
1 mg Maca ekstrakto atitinka 100 mg Maca šaknies miltelių. Rinkdamiesi Maca maisto papildus produktų pavadinimuose galite matyti:
- Maca 500 (kas reikštų 50 mg Maca ekstrakto vienoje kapsulėje);
- Maca 1000 (100 mg ekstrakto kapsulėje);
- Maca 2500 (250 mg ekstrakto kapsulėje) ir t.t.
Renkantis produktą reikėtų atkreipti dėmesį koks kiekis Maca ekstrakto yra vienoje kapsulėje.
HERBAVEL MACA EKSTRAKTAS SU CINKU
Herbavel Maca 5000 – tai itin didelė koncentracija Maca ekstrakto kiekvienoje kapsulėje.
Produkto formulė praturtinta cinku. Cinkas yra svarbus, nes padeda palaikyti normalų vaisingumą ir reprodukciją bei normalią testosterono koncentraciją kraujyje.
Cinkas taip pat padeda palaikyti:
- normalią rūgštinę-bazinę apykaitą
- normalią angliavandenių apykaitą
- normalią pažinimo funkciją
- normalią DNR sintezę
- normalią maistinių makromedžiagų apykaitą
- normalią riebalų rūgščių apykaitą
- normalią baltymų sintezę
- normalią kaulų, plaukų, nagų, odos būklę
- normalią imuninės sistemos veiklą
- padeda išsaugoti normalų regėjimą
- padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos
- atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese